Pivovarna Laško Union
Menu
Eno drevo za vsak prepotovani kilometer Tolija na poti do Kitajske

Eno drevo za vsak prepotovani kilometer Tolija na poti do Kitajske

Pivovarna Laško Union in Olimpijski komite Slovenije bosta projekt Misija: Triglavski ledenik v Peking zaokrožila s posaditvijo vsaj 13.000 dreves.

V sklopu projekta Misija: Triglavski ledenik v Peking bo posajenih vsaj 13.000 dreves v gozdovih, s katerimi upravlja državno podjetje Slovenski državni gozdovi. Partnerja projekta Pivovarna Laško Union in Olimpijski komite Slovenije želita s to gesto zasaditi eno drevo za vsak kilometer potovanja vzorčnega ledu s Triglavskega ledenika, poimenovanega Toli, na Kitajsko. Posajena mlada drevesa bodo skupno obsegala površino petih hektarjev, ki bodo pripomogla k obnovi petih prizadetih območij slovenskih gozdov. Po izračunih Centra za energetsko učinkovitost na IJS bodo drevesa potrebovala okoli 7 mesecev, da iz ozračja odstranijo celotno količino CO2, ki je nastala pri organizaciji in izvedbi projekta.


Misija: Triglavski ledenik v Peking je zasnovana kot ogljično nevtralen projekt z dolgoročnim pozitivnim učinkom na okolje. Po ocenah strokovnjakov bo v sodelovanju s Slovenskimi državnimi gozdovi razogljičen vsaj 30-kratnik količine CO2, ki bo nastal v okviru projekta.

»S sajenjem dreves želimo pokazati svojo predanost projektu in po izvedbi pustiti dlje časa trajajoč pozitivni okoljski učinek. Zavedamo se, da vsaka naša aktivnost posredno ali neposredno vpliva na okolje in tudi projekt Misija: Triglavski ledenik v Peking ni izjema. Obljuba, da bomo okolje razbremenili za toliko CO2, kot ga s projektom proizvedemo, preprosto ni dovolj. Voditi želimo z zgledom in pustiti pozitiven in ne le ničeln okoljski odtis. Naloga vseh nas, tudi gospodarskih akterjev je, da ob svojem delovanju skrbimo za okolje in družbo. S projektom Olimpijski gozd želimo zaokrožiti Misijo: Triglavski ledenik v Peking in napraviti pomemben zeleni korak k trajnostni zapuščini projekta,« je pojasnila Tanja Subotić Levanič, direktorica korporativnih odnosov v Pivovarni Laško Union.

Toli premagal že 5.720 zelenih kilometrov
Košček Triglavskega ledenika je z novim letom zaključil evropski del poti in prestopil rusko mejo. Olimpijska pot je od Slovenije najprej zavila proti Italiji in vse do Monaca, kjer je odpravo sprejel Princ Albert II. Monaški knez, ki kot nekdanji olimpijec danes opravlja tudi vlogo vodilnega predsednika komisije Mednarodnega olimpijskega komiteja na področju trajnosti in športne zapuščine.

Ekipa ja za tem potovala čez olimpijski prestolnici Torino in Cortino d’Ampezzo, nato pa še obiskala nemški Garmisch Partenkirchen, München in Hamburg. Ekipa s Tolijem je obiskala skandinavske države in misijo predstavila olimpijskim komitejem Norveške, Švedske in Finske. Po prestopu v Rusijo se je ekipa ustavila v Sankt Peterburgu in Moskvi.

Pot delčka slovenskega ledenika je poleg ozaveščanja o izginjanju ledenikov namenjena tudi zbiranju dobrih praks s področja trajnosti. Potujoča ekipa t. i. Studia Peking, na čelu katere je Ciril Komotar za volanom hibridnega vozila, dokumentira kompleksne infrastrukturne rešitve, ki mestom pomagajo pri tranziciji v nizkoogljično družbo. Prav tako so na poti izpostavljeni povsem enostavni prijemi, s katerimi posamezniki živijo bolj trajnostno.

Obisk Hamburga je ekipo navdušil z dejstvom, da je pristaniškemu mestu uspelo v času ene generacije izvesti transformacijo od enega najbolj umazanih urbanih območij, do vzornega primera evropske zelene metropole. V Kopenhagnu je Komotar smučal po strehi elektrarne Amager Bakke, v Helsinkih pa s predstavništvom lokalnega olimpijskega komiteja predstavil projekt na olimpijskem stadionu finske prestolnice.

Na določenih postojankah ekipa pripravi mestno reportažo, vsi videi pa so sproti objavljeni na uradnem YouTube kanalu. Projekt z vstopom tujih partnerjev pridobiva vse več relevantnih vsebin in medijske podpore ter tako nadaljuje svojo pot ozaveščanja še naprej do Pekinga. Nastale vsebine bodo skupaj s praksami, ki jih izvajajo lokalni olimpijski komiteji, kasneje predstavljale zbirko zanimivih, uporabnih in informativnih video vsebin tako za slovensko kot za tuje javnosti.

Sledi zahtevna pot čez Sibirijo
Pot čez pol sveta je zahteven podvig. Ekipa Misije: Triglavski ledenik v Peking je doslej obiskala že devet od desetih olimpijskih mest na poti. Prečkanje skandinavskih držav in ruske Sibirije so dodatno otežujejo zimske razmere in prisotnost globalne pandemije koronavirusa. Ekipo Studia Peking sedaj čaka le še dolg finalni iztek.


Temperature bodo s prihodnjimi kilometri proti vzhodu še naprej padale. Z dnevno spreminjajočim se stanjem na mejnih prehodih pa organizacijski štab projekta ne izključuje niti morebitnih sprememb poti proti kitajski prestolnici. Ne glede na končno pot in kilometrino, ki jo bo zabeležil Toli, pa to ne bo vplivalo na okoljski odtis projekta. Za vsak dodaten kilometer nad 13.000 prvotno predvidenih, bo zasajeno tudi dodatno drevo.
Drevesa so le manjši del zelene zapuščine misije, ključnega pomena bodo Olimpijski koraki
Ozaveščanje o problematiki podnebnih sprememb predstavlja bistvo in smisel celotne poti na Kitajsko. Projektni partnerji se zavedajo pomena aktivacije široke javnosti. Med tem, ko bodo drevesa nedvomno nevtralizirala avtomobilsko pot, je srž projekta krepitev okoljskega zavedanja in spodbujanje skrbi za okolje. S pomočjo vsebin, ki nastajajo na poti in v domačem Studiu Triglav, projekt ozavešča o tem, kaj lahko naredi vsak posameznik in zakaj je sprememba vedenja vsakega posameznika pomembna.
Po podatkih Evropske agencije za okolje (EEA) namreč vsaka prebivalka in prebivalec Slovenije v povprečju letno ustvari kar 8,2 ton emisij CO2 (vir: EC Eurostat). Že ob zmanjšanju za en odstotek bo ta vrednost nižja za 82 kilogramov. Kot opozarjajo v Centru za energetsko učinkovitost na IJS, lahko povprečno drevo v 25 letih rasti iz okolja odpravi le dobrih 70 kilogramov. V isti dobi bi torej z enoodstotnim znižanjem osebnega ogljičnega odtisa vsak človek iz okolja umaknil enako kot 29 dreves.
Na uradni spletni strani projekta so zbrani predlogi, kako lahko vsak posameznik prispeva k zniževanju ogljičnega odtisa. Z vsakim prenosom brošure, kjer je opisan olimpijski izziv z razlago, kako lahko v vsakdanjem življenju delujemo bolj trajnostno, naredimo en olimpijski korak. Do zdaj je projekt zabeležil več kot 1.300 korakov, medtem ko je cilj kampanje v sodelovanju s partnerji zbrati vsaj 20.000.


Misijo: Triglavski ledenik v Peking lahko ves čas poti spremljate na YouTube kanalu in družbenih omrežjih blagovne znamke Laško in OKS.

Alenka Rozman

Vodja komuniciranja

+386 (0)31 545 555

Pivovarna Laško Union

Ste polnoletni?

Vsebina strani je dostopna le starejšim od 18 let.

To spletno mesto vedno uporablja piškotke, ki so nujni za njegovo delovanje, z vašim soglasjem pa tudi analitične in oglaševalske piškotke. Z izborom opcije »Strinjam se« se bodo na vašo napravo namestili vsi piškotki. Če tega ne želite, to lahko spremenite s klikom na »Prilagodite nastavitve«. Več informacij najdete v politiki piškotkov.