Pivovarna Laško Union
Menu
Festival Pivo in cvetje napolnil ulice Laškega kot še nikoli

Festival Pivo in cvetje napolnil ulice Laškega kot še nikoli

Festival Laško Pivo in cvetje je v letošnji, že 57. izvedbi izpolnil pričakovanja tako obiskovalcev kot organizatorjev. Rekordni obisk je dokaz, da je festivalski poletni utrip spet zaživel. Glasbeni in širši kulturni program Piva in cvetja je Laško namreč napolnil vse tri dni. Letošnje dogajanje, ki se je odvijalo pod sloganom “Sprejmi izziv, doživi Laško”, je klasičnemu koncertnemu delu, priključilo še trajnostno noto in poskrbelo, da najstarejši in največji festival pri nas stopi tudi na pot najbolj zelenega.

Vseslovenska festivalska reprezentanca je poskrbela za zgled trajnostnega transporta

Krovni pokrovitelj in partner dogodka Pivovarna Laško Union je z domiselno akcijo “festivalske reprezentance” povezal svoje športne sponzorirance in medijske partnerje, ki so vsak na svoj način poskrbeli za promocijo trajnostnega transporta na festival.
Jakov Fak (Biatlon), Žiga Jelar, Jerneja Brecelj, Timi Zajc (SloSki), Jana Morelj in Miha Deželak (Radio 1), Ciril Komotar (Komotar Minuta), Anže Jug (NK Maribor), Gal Marguč, Žiga Mlakar in Aleks Vlah (RK Celje) so na festival tako prispeli peš, na rolkah, kolesih, električnih kolesih, z vlakom in električnim avtomobilom.

S ciljem uporabe javnega in nizkoogljičnega transporta je želel organizator opozoriti na okoljski davek festivalskih transportov, ki lahko ustvari tudi za dobro tretjino izpustov toplogrednih plinov celotnega dogodka.
Akciji je sledil še širši nagovor javnosti, ki je spodbujal k prihodu na Pivo in cvetje z vlakom. Da bi trajnost obarvali v pisane festivalske tone, je iz Ljubljane peljal poseben “Party vlak”, po ocenah organizatorja pa je z vlakom na festival Pivo in cvetje letos pripotoval velik del obiskovalcev.

Trajnost je z letošnjo izvedbo postala temelj organizacije festivala

Poleg poudarka pomena zelenega transporta je organizator letos poskrbel tudi za celovit pristop k ločevanju odpadkov in zniževanju skupne mase plastične embalaže. Na osmih mestih so stali ekološki otoki za ločevanje odpadkov, pivo pa se je točilo izključno v povratne pralne kozarce, s čimer se je iz obtoka umaknilo okoli 60.000 plastičnih kozarcev za enkratno uporabo.

Obiskovalci kampa, ki so Laško obiskali za več dni, so lahko v aktivaciji “Recycle pub” zbrane odpadke s kampiranja zamenjali za vrček piva ali vodo, kar je bistveno pripomoglo k ohranjanju čistoče tudi zunaj festivalskega dogajanja.

Posebna pozornost je šla tudi čebelam

Da ob vsem rajanju in pivskih zdravicah ne bi pozabili na cvetje, je na festivalu potekala akcija “Namesto parkirnine, čebelnina”, v kateri so obiskovalci v zameno za brezplačno parkiranje namenili prostovoljni prispevek za obnovo čebelarskih kapacitet v Laškem. Z obnovljenim čebelnjakom bodo laške čebele poskrbele za travniško cvetje, ki bo del dekorja in hortikulturnih razstav tudi v prihodnjih festivalskih letih.

Pivci vse bolj zmerni, a lačni novosti

Skladno s tradicionalno mislijo, da je na festivalu Pivo in cvetje piva veliko, cvetja pa le za ime, velja izpostaviti, da je povprečen obiskovalec letošnjega festivala popil le en vrček piva. Laškega piva se je stočilo 30.000 litrov oz. 60.000 vrčkov, a organizator ob tem navaja, da je festival dosegel vsa prodajna pričakovanja. Dolgoletna komunikacija največjega slovenskega pivovarja o pomembnosti zmernega in odgovornega pitja se iz embalaže, oglasnih sporočil, promocij in vseh partnerstev na temo prekomernega uživanja alkohola počasi pretaka v navade slovenskih pivopivk in pivopivcev.
Gostinsko ponudbo festivala je letos dopolnil Laški pjes - uradni festivalski sendvič, ki je zadnje mesece nastajal pod taktirko lokalnih chefov Iztoka Gumzeja in Branka Podmenika ter drugih lokalnih prehrambnih proizvajalcev. V premiernih dveh nočeh je bilo prodanih kar 6.000 “pjesov”, pivski sendvič pa je tako na dobri poti, da postane eden izmed vodilnih jedi v gastronomski ponudbi destinacije Laško.

Z učinkovitim in prenovljenim poslovnim modelom festivala so organizatorji letos postavili temelje za vzdržno izvedbo festivala, kar daje obljubo, da se festival Laško Pivo in cvetje vrača pod Hum tudi prihodnje leto. Takrat bo zagotovo postreglo še s kako novostjo, saj leta 2023 poteka že 60. letnica od prve festivalske izvedbe leta 1963.

Ostale novice

Alenka Rozman

Vodja komuniciranja

+386 (0)31 545 555

Pivovarna Laško Union

Ste polnoletni?

Vsebina strani je dostopna le starejšim od 18 let.

To spletno mesto vedno uporablja piškotke, ki so nujni za njegovo delovanje, z vašim soglasjem pa tudi analitične in oglaševalske piškotke. Z izborom opcije »Strinjam se« se bodo na vašo napravo namestili vsi piškotki. Če tega ne želite, to lahko spremenite s klikom na »Prilagodite nastavitve«. Več informacij najdete v politiki piškotkov.