Pivovarna Laško Union
Menu
Pivovarna Laško Union podprla ZRC SAZU pri preučevanju slovenskih ledenikov

Pivovarna Laško Union podprla ZRC SAZU pri preučevanju slovenskih ledenikov

Pivovarna Laško Union je z donacijo podprla Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU), natančneje njihov Geografski inštitut Antona Melika (GIAM). Na pobudo Geografskega inštituta Antona Melika, ki izvaja dolgoročne meritve in analize Triglavskega ledenika in ledenika pod Skuto, je donacija namenjena financiranju poglobljene raziskave z vzorčenjem, analizo in georadarskimi meritvami na obeh ledenikih v obdobju 2021–2023. Podpora je del pobude 'Beli vrhovi' blagovne znamke Laško za zaščito in ohranjanje gorskih habitatov

Podpora geografskemu inštitutu na področju preučevanja ledenikov je skladna s trajnostnim razvojem Pivovarne Laško Union, ki si v okviru svoje trajnostne strategije »Varimo boljši svet – dvignimo letvico 2030« prizadeva, za doseganje lastne ogljične nevtralnosti. V sklopu sodelovanja se je podjetje z blagovno znamko Laško pod okriljem lastne pobude 'Beli vrhovi' zavezalo osveščanju o problematiki izginjanja slovenskih ledenikov kot posledici globalnega segrevanja ozračja.

 

»Pivovarna Laško Union ima pomembno poslanstvo na področju trajnosti in družbene odgovornosti. V podjetju se zavedamo resnosti izzivov, kot je globalno segrevanje ozračja, in njihovih posledic za okolje in družbo. Uresničevanje ciljev trajnostnega razvoja Združenih narodov, med njimi zniževanje ogljičnega odtisa, je zato vgrajeno v jedro naše poslovne strategije EverGreen. Kot ponudniki pijač, pivovarji in aktivisti pa vidimo svojo vlogo hkrati tudi v soustvarjanju ambicioznih projektov in osveščanju za dobrobit planeta. Naša podpora Geografskemu inštitutu Antona Melika pri izvajanju neodvisne raziskave slovenskih ledenikov predstavlja pomembno podporo znanosti ter tlakuje pot prihodnjim osveščevalnim/ozaveščevalnim aktivnostim za doseganje pozitivnih sprememb v družbi in naravnem okolju. Konkretno želimo s projektom prispevati, da bodo slovenski vrhovi čim dlje ostali zasneženi,« pojasnjuje Tanja Subotić Levanič, direktorica korporativnih odnosov v Pivovarni Laško Union.

 

V novembru že izveden odvzem ledeniških vzorcev pod Triglavom

Prvi korak v okviru neodvisne raziskave slovenskih ledenikov se je zgodil konec letošnjega oktobra, ko je geografski inštitut opravil testni preizkus novega ročnega lednega vrtalnika za odvzem globinskih vzorcev na snežišču v Vratih pod Triglavsko severno steno. Po uspešnih testiranjih so sodelavci geografskega inštituta v sredo, 10. novembra, izvedli prvi odvzem ledeniških vzorcev na spodnjem delu Triglavskega ledenika ter jih prepeljali na Ig v Raziskovalno postajo ZRC SAZU Barje. Z izsledki analize odvzetih vzorcev ledenika bo inštitut nadaljeval in poglobil dolgoletne raziskave, ki jih na ledeniku izvajajo že od leta 1946 in je najstarejši, neprekinjeno potekajoči slovenski raziskovalni projekt. Pri dodatnih raziskavah gre za dopolnitev in nadgraditev meritev spreminjanja velikosti obeh ledenikov. Dodatne raziskave bodo omogočile nadgradnjo monitoringa in privedle do novih spoznanj, povezanih s posledicami podnebnih sprememb.

 

Mag. Miha Pavšek, vodja raziskovalne ekipe Geografskega inštituta Antona Melika, pojasnjuje pomen kontinuiranega pručevanja slovenskih ledenikov: »Sodelovanje s Pivovarno Laško Union nam bo omogočilo razširitev strokovnega polja in nadgradnjo naših raziskav na obeh še vztrajajočih slovenskih ledenikih pod Triglavom in Skuto. Za zadnjega četrt stoletja imamo na voljo zanesljive podatke o površini ledu in predvsem snega, ki ob koncu talilne dobe občasno še v celoti prekriva pod njim skriti ledeniški led, ter dobre ocene debeline in prostornine ledenika. Žal pa nam primanjkuje podatkov o najstarejšem ledu, skritem v najglobljih delih obeh ledenikov. Če bi v prihodnosti slučajno prišlo do njihovega izginotja, imamo kot ena zadnjih generacij, ki ji je to sploh še omogočeno, nalogo, da dogajanje podrobno dokumentiramo in analiziramo. Spoznanja bodo še toliko bolj dragocena, saj bomo lahko z njihovo pomočjo še bolj podrobno spoznali polpreteklo in morda še precej starejšo podnebno zgodovino in okoljske spremembe Slovenije v tem obdobju. Zadnje raziskave nakazujejo, da vztrajajo današnji ostanki naših dveh nekdanjih ledenikov na tem mestu že vse od zadnje poledenitve pred okoli 20.000 leti.«

 

Trajnost kot pomembna vrednota za razvoj blagovne znamke Laško

Pivovarna Laško Union svoj odnos do trajnosti dokazuje skozi različne projekte in aktivnosti. Raziskava pod okriljem geografskega inštituta postaja del širše pobude 'Beli vrhovi', s katero podjetje preko blagovne znamke Laško združuje raznolike aktivnosti na področju naravovarstva v slovenskih alpskih in predalpskih območjih. Namen pobude je povezava različnih akterjev iz zasebnega sektorja s strokovnimi organizacijami za doseganje sinergijskih učinkov pri zaščiti in ohranjanju gorskih habitatov. Prav ti so neločljivo povezani s kraljestvom Zlatoroga – ikoničnega emblema blagovne znamke Laško.

 

Pivovarna Laško Union bo z blagovno znamko Laško in projektnimi partnerji v okviru pobude 'Beli vrhovi' v prihodnjem letu izvedla zasaditev dreves na območjih, prizadetih zaradi segrevanja ozračja. Blagovna znamka Laško je tudi srce in gonilo največje planinske družbene odgovorne akcije v Sloveniji 'Gremo v hribe', s katero bo v letu 2022 že 13. leto zapored v duhu odgovornosti povezala ljubitelje narave in gora. Prav tako je skrb za trajnostni razvoj vpeta v celoten nabor aktivnosti s sponzoriranci znamke Laško v sklopu programa 'Odgovorni na vsakem koraku'.

 

Trajnostne aktivnosti v navezavi na blagovno znamko Laško podjetje izvaja tudi v proizvodnji. V sodelovanju s podjetjem Radeče papir podjetje razvija nov tip recikliranih papirnih materialov za ponovno uporabo. Od decembra letos bodo na povratnih steklenicah izdelkov Laško Zlatorog le še etikete iz 100-odstotno recikliranega papirja, kar na letni ravni pomeni zmanjšanje poseka za približno 1.000 dreves. Podjetje preizkuša tudi papirne nosilce za pakiranje izdelkov v obliki »šestorčka«, ki bodo po trajni uvedbi, predvidoma že v letu 2023, prispevali k zmanjšanju letne količine odpadkov plastične sekundarne embalaže za 64 ton.

 

Avtor naslovne fotografije v tej novici je Andrej Štremfelj.

Več o trajnostnem razvoju družbe Pivovarna Laško Union najdete na: https://pivovarnalaskounion.com/sl/trajnostni-razvoj/

 

Več o preučevanju slovenskih ledenikov pod okriljem Geografskega inštituta Antona Melika si lahko preberite na spletni razstavi »Zeleni plaz« (https://giam.zrc-sazu.si/sl/zeleni-plaz) in v knjigi z naslovom »Triglavski ledenik« (https://omp.zrc-sazu.si/zalozba/catalog/view/1037/4412/547-2). Kontakt za več informacij na ZRC SAZU, GIAM je Miha Pavšek, asistent specialist, +386 (0)1 470 63 61, miha.pavsek@zrc-sazu.si

Ostale novice

Alenka Rozman

Vodja komuniciranja

+386 (0)31 545 555

Pivovarna Laško Union

Ste polnoletni?

Vsebina strani je dostopna le starejšim od 18 let.

To spletno mesto vedno uporablja piškotke, ki so nujni za njegovo delovanje, z vašim soglasjem pa tudi analitične in oglaševalske piškotke. Z izborom opcije »Strinjam se« se bodo na vašo napravo namestili vsi piškotki. Če tega ne želite, to lahko spremenite s klikom na »Prilagodite nastavitve«. Več informacij najdete v politiki piškotkov.