Pivovarna Laško Union
Menu

Pivovarna Laško Union v letu 2018 dosegla rast prihodkov in dobička

Podjetje Pivovarna Laško Union (PLU) je danes javno objavila letno poročilo za 2018. PLU je v letu 2018 ustvarila 153,1 mio EUR čistih prihodkov od prodaje, ki so za 6,5 % višji kot v 2017 predvsem zaradi večje prodaje na izvoznih trgih. V zadnjih letih je Pivovarna Laško Union močno okrepila svojo izvozno usmerjenost, izvoz se je v letu 2018 povečal za 23,1 % in hkrati se je v primerjavi z letom 2017 količinska prodaja piva PLU na slovenskem trgu povečala za 3,2 %. Podjetje je v 2018 ustvarilo 27,6 mio EUR dobička iz poslovanja (EBIT), 6,2 mio EUR ali 29 % več kot v preteklem letu.

Zooullis Mina, glavni direktor v Pivovarni Laško Union, pojasnjuje: »Izkaz poslovnega izida Pivovarne Laško Union za 2018 kaže, da je za nami uspešno poslovno leto. V 2018 smo v Pivovarni Laško in Pivovarni Union ter v logistiki izvedli 45 različnih investicijskih projektov. Imamo visoko spoštovanje do ljudi in našega planeta. Zavedamo se, da so naši zaposleni temelj uspešnega in dolgoročnega razvoja, zato smo v letu 2018 implementirali proces razvoja talentov in načrtovanje nasledstev. Posebno mesto v naši strategiji in poslovanju zajema trajnostni razvoj in vračanje družbi. Z našo trajnostno strategijo »Varimo boljši svet« delujemo na šestih ključnih področjih in tako pozitivno vplivamo na okolje in skupnost, v kateri delujemo. Tudi v letu 2018 smo bili velik podpornik športa, kulture in pobud, ki soustvarjajo trajnostni napredek.«

Trajnostni razvoj je sestavni del poslovne strategije
Pivovarna Laško Union želi namreč pozitiven odtis na trgih, na katerih posluje. Zato je trajnostni razvoj sestavni del poslovne strategije, ki se odraža v vrednotah in je izbira podjetja za doseganje poslovne odličnosti. Je tudi navdih blagovnim znamkam, da se v svojem poslanstvu usmerjajo na reševanje okoljskih in družbenih izzivov. V teh prizadevanjih se PLU osredotoča na šest področij, kjer lahko naredi največ za zaščito virov pitne vode, zmanjšanje emisij CO2, trajnostno oskrbo, odgovorno pitje, zdravje in varnost ter sodelovanje s skupnostjo. Tako je podjetje v 2018 porabilo 5 % manj vode za proizvodnjo vsakega litra piva glede na leto 2016, in zmanjšalo specifično porabo vode za 4 % v primerjavi z 2017. Za poslovanje je podjetje v 2018 porabilo tudi 10 % manj energije v primerjavi z letom 2016. Na trajnostno oskrbo je vezan dosežek PLU, da za varjenje piva Laško uporablja 100-odstotno slovenski hmelj. V povezavi z odgovornim pitjem podjetje proaktivno ozavešča potrošnike tudi na največjih dogodkih, kot je Pivo in cvetje, katerega glavni sponzor je. Prav tako podjetje zagotavlja 90-odstotno skladnost z globalnimi Heineken pravili, ki rešujejo življenja. Glede na leto 2017 je podjetje v 2018 zabeležilo 23 % več obiskovalcev doživetja Union Experience.

Skrb za kakovost je visoko na agendi podjetja
Na področju standardov vodenja in varnosti živil je PLU v letu 2018 prvič preverilo pripravljenost na certifikacijo Laboratory star system z izvedbo posvetovalne presoje. V obeh poslovnih enotah – v Laškem in Ljubljani – so začeli uvajati metodo 5S, ki že tako visoko raven urejenosti laboratorijev še dodatno standardizira. Na globalni ravni je podjetje vključeno v PQ Quality Pillar, ki omogoča sistematično spremljanje vseh ključnih pokazateljev uspešnosti v povezavi s kakovostjo in sprotnim reševanjem odstopanj. Podjetje izvaja tudi globalni projekt HeiDoc, ki bo v prihodnje omogočil dostop do globalne baze podatkov vseh dobaviteljev repromateriala. Na obeh poslovnih lokacijah, v Laškem in Ljubljani, je bila PLU v letu 2018 ponovno certificirana po standardih ISO 9001 in 14001, prav tako pa tudi po standardu za varna živila IFS.

Pivovarna Laško Union v 2018 – infografika

Alenka Rozman

Vodja komuniciranja

+386 (0)31 545 555

Pivovarna Laško Union

Ste polnoletni?

Vsebina strani je dostopna le starejšim od 18 let.

To spletno mesto vedno uporablja piškotke, ki so nujni za njegovo delovanje, z vašim soglasjem pa tudi analitične in oglaševalske piškotke. Z izborom opcije »Strinjam se« se bodo na vašo napravo namestili vsi piškotki. Če tega ne želite, to lahko spremenite s klikom na »Prilagodite nastavitve«. Več informacij najdete v politiki piškotkov.