Pivovarna Laško Union
Menu
Po obisku 10 držav v 60 dneh Toli zopet v kraljestvu Zlatoroga

Po obisku 10 držav v 60 dneh Toli zopet v kraljestvu Zlatoroga

Steklenička ledeniške vode, v katero se je pred očmi globalne olimpijske skupnosti stalil Toli, postaja del stalne ledeniške razstave v Slovenskem planinskem muzeju.

Ob vrnitvi vzorca Triglavskega ledenika – Tolija v Slovenijo se je zgodil še zadnji mejnik projekta Misije: Triglavski ledenik v Peking, ki je sicer del večje okoljevarstvene pobude blagovne znamke Laško 'Beli vrhovi'. Partnerja projekta Pivovarna Laško Union in Olimpijski komite Slovenije sta Tolija v obliki staljene ledeniške vode v kristalni steklenički Steklarne Rogaška predala Slovenskemu planinskemu muzeju, kjer bo postal del razstavljene zbirke predmetov. Najprej bo predstavljen kot del razstave 'Triglavski ledenik nekoč in danes', katere otvoritev bo 21. februarja, obiskovalci pa si jo pred muzejem lahko ogledajo do 28. februarja. Ledeniška voda bo nato vključena v stalno razstavo muzeja z geslom 'Hodim po gorskem svetu in ga spoznavam'.


Pivovarna Laško Union in Olimpijski komite Slovenije sta na medijskem srečanju v Mojstrani pripravila pregled glavnih mejnikov Misije: Triglavski ledenik v Peking, v kateri je ledeniški vzorec – Toli z ekipo odšel na pot 17. decembra in do danes prepotoval 10 držav. Na cilju je sledilo simbolno taljenje Tolija v kitajskem mestu Chongli med ZOI Peking 2022, ki je na izviren način opozorilo svetovno športno javnost na problematiko segrevanja ozračja in posledice podnebnih sprememb za življenje in zimske športe. V hladilni vitrini s temperaturo le nekoliko nad lediščem se je legendarni olimpijski led v nekaj dneh stalil v ledeniško vodo. Vključno z obiskom Kitajske se je Toli po 60-dnevnem popotovanju in številnih dogodivščinah v 10 državah in skupno 10 olimpijskih prestolnicah na poti v obliki ledeniške vode vrnil v Slovenijo.


»Naš košček ledenika, ki je prepotoval deset držav in se ustavil v desetih olimpijskih mestih, je tlakoval dolgo pot ozaveščanja, ki pa se ne bo končalo s staljeno ledeniško vodo v planinskem muzeju v Mojstrani. Ta artefakt nas bo opozarjal na vse toplejše zime, izginjanje smučarskih središč in zimskih olimpijskih destinacij. A na nas je, da v olimpijskem duhu njegovo zgodbo še naprej nosimo preko meja Slovenije, se povezujemo z enako mislečimi in se v trajnostnih praksah učimo drug od drugega. Kjer je volja, tam je pot. In z gotovostjo lahko trdim, da je ta naša misija to tudi dokazala«, je povedal Bogdan Gabrovec, predsednik OKS.


Misija: Triglavski ledenik v Peking je v zadnjem mesecu odmevala tako v slovenskem kot tujem medijskem okolju. Skrb za bele vrhove pa se v Sloveniji aktivno nadaljuje pod istoimensko pobudo blagovne znamke Laško, ki je namenjena ozaveščanju ljudi o pomenu ledenikov za slovensko visokogorje, naše življenje in nenazadnje zimske športe. Novembra letos je Pivovarna Laško Union v okviru lastne pobude 'Beli vrhovi' blagovne znamke Laško za zaščito in ohranjanje gorskih habitatov z donacijo podprla delo Geografskega Inštituta Antona Melika ZRC SAZU (GIAM), kjer medtem že potekajo intenzivne priprave na začetek raziskave z analizo vzorcev Triglavskega ledenika in ledenika pod Skuto.


Zooullis Mina, glavni direktor Pivovarne Laško Union, izpostavlja: »Kot družbeno odgovorno in trajnostno naravnano podjetje želimo v Pivovarni Laško Union prispevati k večji kakovosti življenja širše družbe in lokalnega okolja, v katerem poslujemo. Zato smo ponosni na izjemen projekt, ki smo ga pod okriljem blagovne znamke Laško ustvarili skupaj z Olimpijskim komitejem Slovenije in našimi projektnimi partnerji. V okviru misije smo delček ledenika iz kraljestva Zlatoroga popeljali na epsko potovanje preko Evrope in Rusije do Kitajske. Slovensko in tujo javnost smo opozorili na pomen podnebnih sprememb v času olimpijskega dogajanja. Naša prizadevanja se nadaljujejo s sajenjem 13 tisoč dreves, s katerimi bomo izničili ogljični odtis za večkratnik količine izpustov, nastalih tekom projekta. Tako bomo skupaj zasadili seme bolj trajnostne prihodnosti za vse nas.«


V sklopu današnjega srečanja sta Pivovarna Laško Union in Olimpijski komite Slovenije slavnostno predala stekleničko ledeniške vode Slovenskemu planinskemu muzeju. Košček Triglavskega ledenika se je tako po treh mesecih od odvzema na Triglavu vrnil v svoj dom – v kraljestvo Zlatoroga.


Direktorica Slovenskega planinskega muzeja Irena Benedičič Lačen je ob tem povedala: »Toli je prispel v Mojstrano, v Gornjesavsko dolino, od koder se je na olimpijske igre podalo že 35 športnikov, ki so predstavljeni na občasni razstavi in trgu olimpijcev, kjer je kar 21 Mojstrančanov. V obliki ledeniške vode bo najprej predstavljen kot del samostojne razstave 'Triglavski ledenik nekoč in danes'. Nato bo oplemenitil stalno razstavo 'Hodim po gorskem svetu in ga spoznavam', v okviru katere smo že lani posvetili pozornost Triglavskemu ledeniku. Muzej letno obišče več deset tisoč obiskovalcev. Prepričana sem, da bo Toli pripomogel k ozaveščanju o posledicah podnebnih sprememb in obiskovalce spodbudil k bolj odgovornemu vedenju do okolja. Hkrati bo mlajše generacije opominjal na minljivost naravnih virov, ki so posledica človeških dejanj. Projekt Misija: Triglavski ledenik v Peking s stekleničko staljenega ledenika tako postaja del nacionalne kulturne dediščine, ki jo hranimo v muzeju.«


Slovenski planinski muzej je enota Gornjesavskega muzeja Jesenice, kjer zbirajo, hranijo in preučujejo kulturno dediščino s področja zgodovine planinstva, gorništva, gorske reševalne službe in alpinizma. Toli bo kot del stalne razstave pripomogel h krepitvi ozaveščenosti o pomembnosti varovanja naravnih vrednot, kulturne dediščine in trajnostnega razvoja območja Alp.

Ostale novice

Alenka Rozman

Vodja komuniciranja

+386 (0)31 545 555

Pivovarna Laško Union

Ste polnoletni?

Vsebina strani je dostopna le starejšim od 18 let.

To spletno mesto vedno uporablja piškotke, ki so nujni za njegovo delovanje, z vašim soglasjem pa tudi analitične in oglaševalske piškotke. Z izborom opcije »Strinjam se« se bodo na vašo napravo namestili vsi piškotki. Če tega ne želite, to lahko spremenite s klikom na »Prilagodite nastavitve«. Več informacij najdete v politiki piškotkov.