Pivovarna Laško Union
Menu
Podpisana trajnostna iniciativa Gorski bivaki za bele vrhove

Podpisana trajnostna iniciativa Gorski bivaki za bele vrhove

Planinska zveza Slovenije pod okriljem blagovne znamke Laško naznanja aktivnosti pobiranja odvrženih pločevink v posebne zabojnike na štirinajstih lokacijah najbolj frekventnih gorskih sestopov po Sloveniji. Zbrane pločevinke bodo v letu 2024 predelane v uporabni aluminij, ki bo glavni material za izdelavo treh novih bivakov. Ti bodo v juniju, avgustu in septembru 2025 dobili svoj nov dom v slovenskem visokogorju.

Letošnji svetovni dan Zemlje so partnerji Planinske zveze Slovenije (PZS) iz podjetji SloPak, Talum, Impol in KOV pod okriljem blagovne znamke Laško slavnostno podpisali zavezo »Gorski bivaki za bele vrhove«, ki predstavlja začetek projekta ozaveščanja o pomembnosti skrbi za čistejše okolje s posebnim poudarkom na slovenskih gorah.

Projekt ozaveščanja o pomembnosti skrbi za čistejše okolje, v katerem bo sklenjen krog od odpadne, odvržene pločevinke, do njene predelave in izdelave aluminijastih plošč, ki bodo služile nastanku, in v letu 2025, postavitvi treh bivakov v slovenskem gorstvu, je del širše iniciative okoljskih prizadevanj znamke Laško in PZS s pojmovanjem “Drobni koraki za bele vrhove”, kjer si skupaj s projektnimi partnerji prizadevajo za ohranjanje gorskih habitatov in delujejo na področju naravovarstva v slovenskih alpskih in predalpskih območjih.

»Bivaki so pomembni za varnost v gorah, saj omogočajo zavetje pred neugodnimi in nenadnimi vremenskimi situacijami. Včasih pa so imeli bivaki še dodaten pomen, da so alpinisti lahko prespali bližje stenam, zaradi slabše prometne povezljivosti. Pri govoru o bivakih moramo v isti sapi poudariti, da je pomembno, da se v bivakih obnašamo odgovorno, za sabo pospravimo, trdno zapremo vrata in pozimi v njih ne hodim z derezami. Uporaba bivakov naj bo rezervirana samo za nujne primere. S tega vidika pozdravljamo iniciativo »Gorski bivaki za bele vrhove«, saj ne le da naslavlja pomemben naravovarstveni vidik, temveč se zavzema za konkretna dejanja, ki bodo pustile sledi tudi obiskovalcem slovenskih gora,« je ob priložnosti povedal predsednik Planinske zveze Slovenije Jože Rovan.

»Svojo odgovornost do skupnosti in okolja v Pivovarni Laško Union izkazujemo z izvajanjem trajnostne strategije ‚Varimo boljši svet‘, katere pomemben del predstavlja ohranjanje okolja ter trajnostno ravnanje z odpadki in stranskimi proizvodi po načelu krožnosti. V našem podjetju prioritetno delamo na zniževanju emisij ogljikovega dioksida na področju okolja, saj smo s zavezali, da do leta 2040 postanemo v celoti ogljično nevtralni,« poudarja Mirjam Hočevar, glavna in finančna direktorica Pivovarne Laško Union. »Ob naši prihajajoči 200-letnici, ki jo bomo slavili naslednje leto, smo pod okriljem naše blagovne znamke Laško našemu dolgoletnemu partnerju Planinski zvezi Slovenije, s katero že 15 sezon organiziramo uspešen projekt Gremo v hribe, dali pobudo za iniciativo, s katero bomo ozaveščali planince in ostale o pomembnosti skrbi za čistejše okolje. Veseli nas, da smo v projekt uspeli privabiti tudi pomembne partnerje, ki bodo naša prizadevanja pomagali oplemenititi tako z zbiranjem odpadnih pločevink in ostalih odpadkov v slovenskem gorstvu, kot tudi z izdelavo bivakov, ki bodo postavljeni v slovenskem visokogorju.«

Iniciativa poleg okoljske problematike naslavlja tudi slovensko obrtniško in industrijsko odličnost, saj se ji pridružuje še vrsta pomembnih partnerjev iz podjetji SloPak, Talum, Impol, KOV in drugih, brez katerih tega projekta ne bi izvedli.

»Slopak je zavezan k odgovornemu ravnanju do okolja in zato s ponosom sodelujemo v projektu, ki prispeva k zmanjševanju onesnaževanja okolja, predvsem naših gora. Pozivamo vse planince in pohodnike k skupni akciji zmanjševanja odpadkov v slovenskih gorah. Izdelava bivakov iz pločevink je praktičen primer krožnega gospodarstva in trajnostnega ravnanja vseh deležnikov. S tem se naslavlja globalne izzive, kot so izčrpavanje naravnih virov, odpadki in okoljske spremembe,« je povedal direktor družbe Slopak dr. Boštjan Aver.

»Partnerstvo Taluma v trajnostni iniciativi Gorski bivaki za bele vrhove predstavlja naraven korak, ki izhaja iz naše tridesetletne predanosti reciklaži aluminija. V svoji zgodovini smo si sami in v različnih partnerstvih prizadevali osveščati širšo javnost, kako pomemben material je aluminij, ki mu zaradi njegovih izjemnih lastnosti lahko vedno znova namenimo nov namen. Kot mu bomo v tej iniciativi namenili vlogo zatočišča za vse ljubitelje slovenskih vrhov. Veseli smo povabila med partnerje iniciative in novih priložnosti za razvoj dosežkov na področju naprednih zelenih materialov, ki si ga lahko obetamo s pretaljevanjem odpadnih pločevink in sodelovanju s strokovnjaki iz Impola. Vsi, ki bomo na tak ali drugačen način sodelovali v iniciativi, bomo aktivno prispevali k udejanjanju koncepta krožnega gospodarstva v praksi in s skupnimi močmi oblikovali bolj trajnostno prihodnost,« je dodala Nataša Vodušek Fras, vodja službe za odnose z javnostmi v podjetju Talum.

Dr. Jakob Kraner, glavni razvojnik na projektu bivak: »Skupina Impol je ponosna, da sodeluje v projektu »Gorski bivaki iz odpadnih pločevink« saj je temeljni namen projekta neposredno povezan s trajnostno politiko skupine Impol, v kateri se zavzemamo za povečevanje recikliranja in zmanjševanje ogljičnega odtisa. Prav tako si delimo 200 let obstoja s Pivovarno Laško. Združili bomo naše inženirsko znanje in v sodelovanju s Talumom ustvarili tehnologijo, ki bo podpirala izdelavo bivaka. Nadejamo si, da je projekt le eden v mozaiku skupnega sodelovanja in povezovanja slovenske industrijeZ današnjim podpisom Zaveze se vsi partnerji obvezujejo, da bodo z znanjem in močjo pomagali pri snovanju projekta GORSKI BIVAKI ZA BELE VRHOVE, v katerem bodo sklenili krog od odpadne, odvržene pločevinke do njene predelave in izdelave aluminijastih plošč, ki bodo leta 2025 služile nastanku in postavitvi treh bivakov v slovenskih gorah.

Alenka Rozman

Vodja komuniciranja

+386 (0)31 545 555

Pivovarna Laško Union

Ste polnoletni?

Vsebina strani je dostopna le starejšim od 18 let.

To spletno mesto vedno uporablja piškotke, ki so nujni za njegovo delovanje, z vašim soglasjem pa tudi analitične in oglaševalske piškotke. Z izborom opcije »Strinjam se« se bodo na vašo napravo namestili vsi piškotki. Če tega ne želite, to lahko spremenite s klikom na »Prilagodite nastavitve«. Več informacij najdete v politiki piškotkov.