Pivovarna Laško Union
Menu
Toli s svojim taljenjem pred očmi globalne olimpijske skupnosti širi zavedanje o pomenu ledenikov za življenje in zimske športe

Toli s svojim taljenjem pred očmi globalne olimpijske skupnosti širi zavedanje o pomenu ledenikov za življenje in zimske športe

Toli, košček triglavskega ledenika, je na olimpijsko prizorišče stopil v družbi predstavnikov kitajskega in ukrajinskega olimpijskega komiteja Sergeya Bubke in Yang Ning. Pivovarna Laško Union in Olimpijski komite Slovenije sta s taljenjem ledu v mestu Chongli na izviren način opozorila svetovno športno javnost na problematiko segrevanja ozračja.

Misija: Triglavski ledenik v Peking, del večje okoljevarstvene pobude znamke Laško “Beli vrhovi”, je včeraj dosegla enega od vrhuncev, ko se je v hotelu Parkfleet v olimpijskem naselju Thaiwoo pričel taliti Toli, popotniški košček ledu s Triglavskega ledenika. V posebni vitrini in v umetno ustvarjenih okoliščinah se bo triglavski olimpijski led v naslednjih dneh počasi spreminjal v vodo. Dogodka se je kljub pogojem organizatorja iger udeležilo kar nekaj mednarodnih olimpijskih delegatov in aktualnih ter nekdanjih olimpijcev. Kljub neformalni naravi dogodka je bil njegov namen jasen - svet se segreva prehitro, širša športna družina s partnerji in pokrovitelji pa igra v ozaveščanju o nujnosti sprememb odločilno vlogo.

Misija: Triglavski ledenik v Peking je uspešno približala problematiko okoljskega segrevanja širši javnosti, a za zaščito naravnih danosti in družbe bodo pomembna dejanja. Osrednji dogodek ledeniške misije je v Pekingu potekal v nedeljskih popoldanskih urah v hotelu Thaiwoo Olympic Resort v mestu Chongli. Olimpijski komite Slovenije je dogodek pripravil v sodelovanju z organizatorjem iger, kljub strogim omejitvam pa se je dogodka udeležilo kar nekaj olimpijskih delegatov. Med uvodnimi govorniki je navzoče nagovorila Yang Ning, podpredsednica kitajskega olimpijskega komiteja, kot član MOK pa se je dogodka udeležil še predsednik ukrajinskega komiteja - večkratni svetovni prvak in olimpijski prvak v skoku ob palici - Sergey Bubka. Projekt, ki je pritegnil kar nekaj partnerskih komitejev, so na dogodku podprli še predstavniki norveškega, švedskega, nemškega ter grškega olimpijskega komiteja. 

»Danes smo s tem simbolnim dejanjem pokazali, da lahko olimpijski duh seže tudi krepko čez meje športnih aren. Ta ledenik je prepotoval četrtino planeta, preživel vrsto nepričakovanih zapletov in to v času, ko je prehajanje po svetu vse prej kot samoumevno. Nihče ni točno vedel, kakšna pot ga čaka in ali bo uspešna, smo pa vsi verjeli, da nam bo podvig uspel. Zdaj se Toli počasi tali pred očmi sveta in opozarja na največji problem naše generacije. A zanimivo, rešitev za ta problem je enaka - kljub temu, da je pot zahtevna, dolga in bo polna nepričakovanih zasukov, moramo verjeti, da jo bomo skupaj kot družba, kot človeštvo, prehodili«, je na dogodku z navzočimi delil Bogdan Gabrovec, predsednik OKS.

Toli je v hotelu, kjer je dogodek potekal, postavljen na poseben podij v kristalni posodi, ki so ga pripravili v Steklarni Rogaška. V hladilni vitrini, ki drži temperaturo le nekoliko nad lediščem, se bo legendarni olimpijski led tekom naslednjih dni stalil v vodo. Na ta način simbolično prikazuje pojav umika ledenikov, ki v alpski regiji izginjajo z rekordno hitrostjo. Triglavski ledenik je danes tehnično le še ledeniška zaplata in glede na trende, lego in nadmorsko višino sodi med ledenike, ki bi lahko izginili najhitreje.

Trajnost in skrb za planet morata postati vtkani v naše razmišljanje

Misija: Triglavski ledenik v Peking je v zadnjem mesecu odmevala v slovenskem medijskem okolju. A kljub temu, da je Toli svojo zgodbo uspešno izpričal v olimpijski areni, se skrb za bele vrhove Slovenije tukaj ne konča.
Zooullis Mina, generalni direktor Pivovarne Laško Union: »Pot od Triglava do Pekinga je brez dvoma enkraten podvig in le razveseli lahko dejstvo, da ga je spremljala tako široka javnost. V Pivovarni Laško Union smo ponosni, da naše znamke ob 200-letni zgodovini, prispevajo tudi k lepši prihodnosti Slovenije in širše regije. “Misija: Triglavski ledenik v Peking” je le del trajnostnih aktivnosti, ki jih bo znamka Laško izvajala v prihajajočih letih. V pobudi “Beli vrhovi” bodo sledile še mnoge, saj mora skrb za okolje postati del našega razmišljanja in delovanja

Skozi široko podporo slovenske športne javnosti, smo zbrali kar nekaj mnenj zimskih športnikov in vse bolj konsolidirano mnenje postaja, da zime res več niso, to kar so bile. Zadnji v seriji ambasadorjev projekta, nekdanji olimpijec in skakalec Jernej Damjan, je še pred odhodom v Peking z nami delil: »Pri skokih si še nekako predstavljamo izvedbo brez snega, saj del treningov poteka na skakalnih napravah tudi ko te niso zasnežene. A za marsikatere discipline to ne velja. Za zimske športe potrebujemo zimo. Trend naraščanja temperatur je jasen. Menim, da je zaustavitev rasti temperature naše poslanstvo in odgovornost. Ta planet smo podedovali in ga bomo predali naprej, pomembno pa je, v kakšnem stanju. Vsak, prav vsak lahko prispeva k temu cilju pa če je korak še tako majhen.«

Ostale novice

Alenka Rozman

Vodja komuniciranja

+386 (0)31 545 555

Pivovarna Laško Union

Ste polnoletni?

Vsebina strani je dostopna le starejšim od 18 let.

To spletno mesto vedno uporablja piškotke, ki so nujni za njegovo delovanje, z vašim soglasjem pa tudi analitične in oglaševalske piškotke. Z izborom opcije »Strinjam se« se bodo na vašo napravo namestili vsi piškotki. Če tega ne želite, to lahko spremenite s klikom na »Prilagodite nastavitve«. Več informacij najdete v politiki piškotkov.