Pivovarna Laško Union
Menu
Triglavski ledenik nekoč in danes v retrospektivni razstavi na prostem

Triglavski ledenik nekoč in danes v retrospektivni razstavi na prostem

Potujoča razstava je del projekta Misija: Triglavski ledenik v Peking in nazorno ponazarja spreminjanje našega gorskega sveta v zadnjih desetletjih, ki je posledica podnebnih sprememb.

Medtem ko se delček Triglavskega ledenika – Toli v Pekingu pred očmi globalne olimpijske javnosti tali v ledeniško vodo, se v Ljubljani začenja retrospektivna razstava na prostem z naslovom Triglavski ledenik nekoč in danes. S serijo svetlobnih vitrin razstava nazorno prikazuje spreminjanje Triglavskega ledenika od leta 1897 do danes. Potujoča razstava je od 7. februarja najprej na ogled v Ljubljani in nato teden dni kasneje v Mariboru. Nazadnje bo 21. februarja postavljena pred Slovenskim planinskim muzejem v Mojstrani. Tja bosta soorganizatorja Misije: Triglavski ledenik v Peking – OKS in Pivovarna Laško Union, ki je z blagovno znamko Laško pobudnica projekta – po zaključku ZOI v Pekingu prepeljala staljeno ledeniško vodo.

 

V teh dneh se pod medijskimi žarometi v Pekingu odvija ključno sporočilno dejanje projekta Misija: Triglavski ledenik v Peking – taljenje Tolija z namenom osveščanja o poledicah podnebnih sprememb za naše življenje in zimske športe. Osveščevalne aktivnosti s ciljem dolgoročnega ohranjanja zavedanja ljudi o pomenu ledenikov se nadaljujejo tudi v Sloveniji. Pivovarna Laško Union in OKS bosta v sodelovanju s partnerji obiskovalcem treh slovenskih mestih omogočila ogled razstave na prostem. Ta vključuje 12 svetlobnih vitrin s presunljivimi posnetki in dejstvi o spreminjanju Triglavskega ledenika.

Ledeniki se talijo pred našimi očmi

Od leta 1976 strokovnjaki Agencije Republike Slovenije za okolje Triglavski ledenik redno spremljajo in dokumentirajo. Razstava je zasnovana kot fotografsko potovanje skozi čas, ki prikazuje delež pokritosti ledeniškega površja na Triglavskem ledeniku s snegom skozi leta. Vsebino razstave v slikah in opisih je prispeval Geografski inštitut Antona Melika ZRC SAZU. Tamkajšnji strokovnjaki opozarjajo, da Triglavski ledenik danes nima več vseh ledeniških značilnosti, kot so ledeniške razpoke in premikanje, zato lahko o ledeniku govorimo le še zaradi njegove preteklosti, ko je nedvomno še imel vse temeljne značilnosti alpskih ledenikov.

Potujoča razstava na ogled v prestolnici, Mariboru in Mojstrani

V sodelovanju z Mestno občino Ljubljana in Javnim zavodom Turizem Ljubljana je razstava z dejstvi o spreminjanju gorskega sveta, ob katerih nas zmrazi, od 7. do 13. februarja na ogled pred Moderno galerijo. Predvidoma na praznik zaljubljencev, 14. februarja, bo razstava v sodelovanju z Mestno občino Maribor postavljena v središču mesta na Ulici škofa Maksimilijana Držečnika. Od tam bo potovala v Mojstrano, kjer bo od 21. februarja na ogled pred Slovenskim planinskim muzejem. V to alpsko vasico na pragu Triglavskega narodnega parka se po zaključku ZOI Peking 2022 vrača tudi staljeni vzorec Triglavskega ledenika – Toli, kjer bo v obliki staljene ledeniške vode postal del stalne razstave muzeja.

Ostale novice

Alenka Rozman

Vodja komuniciranja

+386 (0)31 545 555

Pivovarna Laško Union

Ste polnoletni?

Vsebina strani je dostopna le starejšim od 18 let.

To spletno mesto vedno uporablja piškotke, ki so nujni za njegovo delovanje, z vašim soglasjem pa tudi analitične in oglaševalske piškotke. Z izborom opcije »Strinjam se« se bodo na vašo napravo namestili vsi piškotki. Če tega ne želite, to lahko spremenite s klikom na »Prilagodite nastavitve«. Več informacij najdete v politiki piškotkov.