Pivovarna Laško Union
Menu
V spomladanski akciji pogozdovanja posajenih več kot 7000 mladih dreves

V spomladanski akciji pogozdovanja posajenih več kot 7000 mladih dreves

V okviru projekta Misija: Triglavski ledenik v Peking je steklo sklepno trajnostno dejanje – sajenje 13.000 dreves, ki bodo okolje razbremenila za večkratnik količine izpustov, nastalih s projektom.

Cilj partnerjev projekta Pivovarne Laško Union in Olimpijskega komiteja Slovenije je zasaditi po eno drevo za vsak kilometer, ki ga je pred zimskimi olimpijskimi igrami v Pekingu prepotoval vzorčni led s Triglavskega ledenika, imenovan Toli. Projektu se je pridružilo tudi podjetje Slovenski državni gozdovi (SiDG), ki gospodari z državnimi gozdovi. Spomladansko sajenje dreves je v soboto, 23. aprila, potekalo na dveh lokacijah – v Kočevski Reki in Trnovskem gozdu. V akciji je sodelovalo več kot 170 prostovoljcev, med njimi številni podporniki projekta in športniki, ki so skupaj zasadili več kot 7000 sadik.

S simbolnim taljenjem je ledeniški vzorec – Toli med ZOI Peking 2022 opozarjal svetovno športno in splošno javnost na problematiko segrevanja ozračja in posledice podnebnih sprememb za življenje in zimske športe. V 60 dneh je Toli prepotoval 10 držav preko Evrope in Rusije do Kitajske in se v obliki ledeniške vode vrnil v Slovenijo. V sklopu projekta je nastalo okoli 20 ton CO2. Partnerja projekta – Pivovarna Laško Union in Olimpijski komite Slovenije – sta se zavezala, da bosta ogljični odtis izničila s sajenjem olimpijskega gozda.


Misija: Triglavski ledenik v Peking se tako zaključuje z eno najobsežnejših akcij pomlajevanja gozdov v Sloveniji. V sobotni akciji sajenja dreves so sodelovali partnerji projekta, olimpijci in drugi športniki, širša javnost in tudi predstavniki medijev. V Kočevski Reki so posadili preko 4000 sadik smreke, javorja in češnje, v Trnovskem gozdu pa 3000 mladih smrek in bukev.

Še posebej pestro je bilo sobotno dogajanje v Kočevski Reki. Tam sta zavihala rokave predstavnika projekta Nik Škrlec in Ciril Komotar. Športni duh na dogodku so soustvarjali člani Košarkarskega kluba Zlatorog Laško in Rokometnega kluba Celje ter biatlonci (npr. Jakov Fak). Dogodka so se udeležili tudi predstavniki Košarkarske zveze Slovenije in Olimpijskega komiteja Slovenije.

Spomladansko sajenje dreves je uvod v sadnjo dreves, ki se bo nadaljevala v prihodnjih mesecih na Koroškem in Pokljuki. Ob zaključku projekta bo skupno 13.000 posajenih mladih avtohtonih dreves obsegalo površino petih hektarjev. Po izračunih Centra za energetsko učinkovitost na IJS bodo drevesa v svojem življenjskem ciklu iz atmosfere umaknila kar 911 ton CO2 oz. 43-krat več, kot ga je s projektnimi aktivnostmi nastalo. Med posajenimi drevesi so tudi medonosne drevesne vrste, kot so javor, bukev in češnja. Projekt tako prispeva h krepitvi medovitosti v Sloveniji in s tem preživetju opraševalcev, od katerih je odvisnih 70 % pridelane hrane.

Misija in z njo pogozdovanje sta del širše pobude 'Beli vrhovi' blagovne znamke Laško, pod okriljem katere si v Pivovarni Laško Union prizadevajo za zaščito in ohranjanje gorskih habitatov. Med drugim so v podjetju novembra 2021 z donacijo podprli Geografski Inštitut Antona Melika ZRC SAZU (GIAM) pri izvedbi dodatne neodvisne raziskave Triglavskega ledenika, ki bo nadgradila spoznanja tekoče raziskave v okviru projekta Preučevanje slovenskih ledenikov.

Alenka Rozman

Vodja komuniciranja

+386 (0)31 545 555

Pivovarna Laško Union

Ste polnoletni?

Vsebina strani je dostopna le starejšim od 18 let.

To spletno mesto vedno uporablja piškotke, ki so nujni za njegovo delovanje, z vašim soglasjem pa tudi analitične in oglaševalske piškotke. Z izborom opcije »Strinjam se« se bodo na vašo napravo namestili vsi piškotki. Če tega ne želite, to lahko spremenite s klikom na »Prilagodite nastavitve«. Več informacij najdete v politiki piškotkov.