Pivovarna Laško Union
Menu
Vzorec Triglavskega ledenika začel misijo proti Pekingu

Vzorec Triglavskega ledenika začel misijo proti Pekingu

S prenosom digitalne knjižice s spletnega mesta ledenik.olympic.si in spremembo vedenja lahko vsak posameznik prispeva svoj olimpijski korak za ohranitev narave.

Mobilna ekipa projekta Misija: Triglavski ledenik v Peking se je v petek, 17. decembra, podala na 13 tisoč kilometrov dolgo pot osveščanja o problematiki segrevanja ozračja in izginjanja ledenikov za življenje in šport. V okviru skupnega projekta Pivovarne Laško Union (PLU) in Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenje športnih zvez (OKS) bo ekipa v mesecu in pol do konca januarja prihodnje leto obiskala devet svetovnih olimpijskih prestolnic. Člani »ekipe Peking« se bodo na poti sestajali s predstavniki nacionalnih olimpijskih komitejev in drugimi zanimivimi gosti. Ključni element misije – ledeniški vzorec Toli – bo najprej prepotoval del Evrope in predvidoma 1. januarja 2022 prestopil finsko-rusko mejo ter nadaljeval pot proti vzhodni Aziji vse do Pekinga, kjer se 4. februarja začenjajo zimske olimpijske igre.

 

V trajnostnem projektu Misija: Triglavski ledenik v Peking sta združila moči Pivovarna Laško Union in Olimpijski komite Slovenije ter k sodelovanju pozvala tudi druge partnerje. Skupaj želijo doseči čim več ljudi v Sloveniji in jih spodbuditi k majhnim okoljskim korakom. Cilj je doseči sinergične učinke za zaščito gorskih habitatov in opozoriti na pomen ohranjanja narave na svetovni ravni.

Toli začel pot s postojankami po Sloveniji

Ledeniški vzorec Toli je pot začel v Sloveniji. Uvodoma je v četrtek, 16. decembra 2021, v spremstvu Francija Petka, dr. geografije in športnega predstavnika projekta Misija: Triglavski ledenik v Peking, obiskal predsednika RS Boruta Pahorja. V krajšem pogovoru sta sogovornika spregovorila o posledicah okoljskega segrevanja za prihodnost gorskih habitatov in Tolija častno pospremila na pot.

Začetek poti sta Pivovarna Laško Union in Olimpijski komite Slovenije nato v petek, 17. decembra 2021, z gosti obeležila v Slovenskem olimpijskem izobraževalnem centru v Ljubljani. Nato se je ledenik ustavil v Pivovarni Laško ter prejel še poklon dveh športnih klubov – v Celju je ledenik na pot pospremil RK Celje Pivovarna Laško, v Mariboru pa so se v Ljudskem vrtu zbrali predstavniki NK Maribor. Oba kluba se pridružujeta projektu Misija: Triglavski ledenik v Peking s ciljem podpore pri ozaveščanju in aktivaciji javnosti.

Zooullis Mina, glavni direktor Pivovarne Laško Union, je povedal: »Podnebne spremembe so eden največjih izzivov našega časa. Vplivajo na naše življenje danes in bodo imele še več vpliva na ljudi, podjetja in planet v prihodnosti. Naša skupna odgovornost je, da ukrepamo zdaj. V Pivovarni Laško Union imamo pomembno poslanstvo na področju trajnosti in družbene odgovornosti. Naša trajnostna strategija do leta 2030 »Varimo boljši svet« skupaj s strategijo rasti EverGreen omogoča hitrejši napredek v smeri doseganja ničelnih neto ogljičnih izpustov ter bolj pravičnega in zdravega sveta. Po eni strani si v podjetju prizadevamo doseči lastno ogljično nevtralnost. Po drugi strani pa svojo vlogo in odgovornost vidimo v podpiranju prizadevanj strokovnjakov in partnerskem sodelovanju za ozaveščanje javnosti. Slovenija je morda majhna država po velikosti, vendar je tudi velika v smislu športa. Naj bo to naše izhodišče in navdih, da postanemo ambasadorji okoljevarstvenega vedenja. Imamo moč, da prispevamo k ohranjanju zelene in bele kot sneg prihodnosti za vse nas.«

Do konca leta preko sedmih olimpijskih prestolnic

Na poti od Pekinga ekipo projekta čakajo mesta, ki so v preteklosti že gostila zimske in poletne olimpijske igre. V okviru tega legendarnega podviga se bo ekipa najprej ustavila v Torinu in Cortini d’Ampezzo, Garmisch-Partenkirchnu in Oslu. Do božiča bo obiskala še Lillehammer, za tem pa prek Stockholma in Helsinkov nadaljevala pot proti Rusiji.

Misija: Triglavski ledenik v Peking je zasnovana kot ogljično nevtralen projekt. Za izračun emisij projekta je pristojen Center za energetsko učinkovitost (CEU) na Institutu Jožef Stefan. Pivovarna Laško Union bo v prihodnjem letu z blagovno znamko Laško in v sodelovanju z Olimpijskim komitejem Slovenije ter projektnimi partnerji združila moči v skupni akciji sajenja dreves na prizadetih območjih Slovenije za zagotovitev ogljične nevtralnosti projekta.

»V Pivovarni Laško Union vidimo velik simbolni pomen tega projekta, saj je ohranjanje gorskih habitatov neločljivo povezano s kraljestvom Zlatoroga, ki je ikonični emblem blagovne znamke Laško. Na temelju skoraj 200 let dolge tradicije zaupanja v raziskave in razvoj je danes Laško ena najbolj inovativnih blagovnih znamk v regiji. Smo zagovornik trajnostnega sveta. To dokazujemo na način, kako proizvajamo svoje izdelke, in z vodenjem projektov, ki nas povezujejo z družbo in okoljem, za katerega smo odgovorni. Vztrajno izvajamo korake v smeri trajnostnega pakiranja, uporabe recikliranih materialov in iskanja priložnosti na področju kroženja embalaže s ciljem zapiranja snovnih zank. Hkrati uporabljamo nove tehnologije za prepolovitev porabe vode pri proizvodnji piva. Vselej pa si prizadevamo za ohranjanje odličnosti naših izdelkov,« je pojasnila Daphne Stavropoulou, direktorica marketinga v Pivovarni Laško Union, in dodala, da sta zaupanje v znanost in aktivacija vsakega posameznika pomembna za prihodnost planeta.

Drobni koraki za bele vrhove

Na mednarodni dan gora v soboto, 11. decembra 2021, je na spletnem mestu ledenik.olympic.si in na angleški različici glacier.olympic.si zaživela posebna podstran imenovana Olimpijski korak. Na podstrani je v obliki petih elektronskih knjižic zbranih več kot 30 vsakodnevnih praktičnih nasvetov za izboljšanje ogljičnega in okoljskega odtisa. Uporabniki s prenosom katerekoli digitalne knjižice simbolno napravijo svoj olimpijski korak in prispevajo k skupnemu številu izvedenih korakov v okviru Misije: Triglavski ledenik v Peking. Knjižice so nastale v sodelovanju s strokovnimi partnerji projekta: Centrom za energetsko učinkovitost (CEU) na Institutu Jožef Stefan, Triglavskim narodnim parkom, Planinsko zvezo Slovenije, Slovensko turistično organizacijo in oddelkom za trajnost Mednarodnega olimpijskega komiteja.

Partnerji projekta na področju trajnosti že sprejemajo konkretne zaveze pri naporih za znižanje izpustov toplogrednih plinov. Pivovarna Laško Union svoj odnos do trajnosti dokazuje skozi različne projekte in aktivnosti:

  • V podjetju so porabo vode za 1 hl piva za glavne znamke piva v zadnjih 10 letih prepolovili. To pomeni zmanjšanje z 8 hl vode na 4 hl vode na vsak proizveden hl piva.
  • S 1. decembrom 2021 v podjetju uporabljajo reciklirane papirnate etikete na vseh povratnih steklenicah največje produktne linije Laško Zlatorog. Ta ukrep bo prihranil sečnjo okoli 1.000 dreves na letni ravni.
  • V letu 2023 v podjetju nameravajo ovojne folije na multipakiranjih za pločevinke zamenjati s kartonasto embalažo. S tem se bo poraba plastike zmanjšala za 64 ton letno.

Misijo: Triglavski ledenik v Peking lahko ves čas poti spremljate na YouTube kanalu in družbenih omrežjih blagovne znamke Laško in OKS.

Ostale novice

Alenka Rozman

Vodja komuniciranja

+386 (0)31 545 555

Pivovarna Laško Union

Ste polnoletni?

Vsebina strani je dostopna le starejšim od 18 let.

To spletno mesto vedno uporablja piškotke, ki so nujni za njegovo delovanje, z vašim soglasjem pa tudi analitične in oglaševalske piškotke. Z izborom opcije »Strinjam se« se bodo na vašo napravo namestili vsi piškotki. Če tega ne želite, to lahko spremenite s klikom na »Prilagodite nastavitve«. Več informacij najdete v politiki piškotkov.