Pivovarna Laško Union
Menu
Letno poročilo 2020: kljub pandemiji dosegli dobre poslovne rezultate

Letno poročilo 2020: kljub pandemiji dosegli dobre poslovne rezultate

Za Pivovarno Laško Union, ki je del družbe HEINEKEN, je bilo leto 2020 polno izzivov. Pandemija covida-19 je prinesla neslutene razmere, s katerimi smo se soočali na ravni podjetja, kot zaposleni ter tudi v odnosu do različnih deležnikov, kot so potrošniki in dobavitelji. V podjetju smo se na izzive odzvali izjemno in se tej novi realnosti prilagodili. Okrepljeni z izkušnjami minulega leta smo dobili zagon za prihodnost.

V Pivovarni Laško Union smo v letu 2020 ustvarili 145,6 mio EUR čistih prihodkov od prodaje, kar je 6,9 % manj kot v letu 2019. Delež čistih prihodkov od prodaje, ustvarjenih na tujih trgih, smo v letu 2020 uspešno povečali na 32 %. Dobiček iz poslovanja (EBIT) je v lanskem letu znašal  22,4 mio EUR oziroma 30 % manj kot leto prej, kar odraža vpliv covida-19 na poslovanje. Posledično je bil v 2020 nižji tudi čisti dobiček, ki je znašal 16,7 mio EUR ali 31,5 % manj v primerjavi z letom 2019.

 

Upad prihodkov in nižji poslovni izid sta neposredni posledici in odraz pandemije covida-19. Kljub našemu pravočasnemu in strogemu izvajanju omilitvenih ukrepov, slednji niso nadomestili izpada prodaje. Naše poslovanje sta najbolj zaznamovala večmesečno zaprtje gostinskih obratov (sektor HoReCa) in visok upad turistične dejavnosti.

 

V primerjavi z letom 2019 se je v letu 2020 količinska prodaja našega piva na domačem trgu zmanjšala za 9,6 %, medtem ko smo na tujih trgih dosegli 11,8-% rast količinske prodaje piva, ki je v večini izhajala iz poslovanja s podjetji v družbi HEINEKEN. Spremenjene navade kupcev zaradi pandemije so vplivale ne le na porabo piva, temveč tudi na kategorijo vod in osvežilnih brezalkoholnih pijač. V letu 2020 je imela vidnejši pomen spletna platforma Rundasekunda, ki je še posebej v času popolnega zaprtja gostinskih obratov nudila varno dostavo piva in ostalih pijač potrošnikom na dom.

 

Kljub zaostrenim razmeram smo v 2020 na lokaciji Pivovarne Union izvedli 19 investicijskih projektov, na lokaciji Pivovarne Laško pa 13. S številnimi projekti, ki smo jih začeli v 2020, nadaljujemo v letošnjem letu.

 

Ob zaključku leta 2020 je naše podjetje zaposlovalo 567 ljudi. Kot odgovoren delodajalec smo se celo lansko leto prednostno posvečali varnosti naših zaposlenih v delovnem okolju. S sprejetimi varnostnimi ukrepi smo zagotovili ustrezne pogoje dela in nove oblike dela (npr. delo na daljavo) za naše sodelavke in sodelavce ter s tem zmanjšali možnost okužbe na delovnem mestu, kar je bila podlaga za kontinuiteto poslovanja. S poslovnimi partnerji v naši verigi vrednosti smo delovali v interesu nadaljnjega sodelovanja. Prav tako smo v zahtevnem letu prisluhnili potrebam okolja z donacijami in ostalimi oblikami družbene in socialne pomoči (npr. donacija pijač civilni zaščiti, zdravstvenim delavcem in brezdomcem; zagotovitev računalniške opreme za šolarje …). Poleg tega smo sponzorirali številne športe, ki jih podpiramo.

 

Svojo odgovornost do skupnosti in okolja smo tudi v 2020 izkazovali z izvajanjem trajnostne strategije Varimo boljši svet na šestih ključnih področjih: zdravje in varnost, zaščita virov pitne vode, zmanjševanje emisij CO2, sodelovanje s skupnostjo, trajnostna oskrba in odgovorno pitje. Med drugim smo v letu 2020 na ravni družbe HEINEKEN pripravili novo trajnostno strategijo s cilji do leta 2030, ki bodo usmerjali naše delovanje v tem desetletju.

 

V Pivovarni Laško Union ostajamo pomembno razvojno središče znotraj skupine HEINEKEN. Na ravni skupine smo poenoteni v izvajanju poslovne strategije, imenovane Evergreen, katere ključne usmeritve so rast, upravljanje stroškov in vrednosti, digitalno in tehnologija, trajnost in odgovornost ter ljudje in kultura. Pri naših naslednjih korakih pozorno spremljamo dogajanje in zaznavamo prizadevanja za vrnitev v normalno stanje v bližnji prihodnosti. V letu 2021 zato z veseljem sprejemamo odpiranje lokalov, restavracij, hotelov in ostalih gostinskih obratov. Ob tem pa se pridružujemo pozivom k odgovornemu pitju in druženju ter delovanju vsakega izmed nas še naprej.

 

Preberite naše letno poročilo za 2020 v slovenskem jeziku.

Oglejte si infografiko z izbranimi dosežki leta 2020.

 

Preberite si letno poročilo za 2020 v angleškem jeziku.

Alenka Rozman

Vodja komuniciranja

+386 (0)31 545 555

Pivovarna Laško Union

Ste polnoletni?

Vsebina strani je dostopna le starejšim od 18 let.

To spletno mesto vedno uporablja piškotke, ki so nujni za njegovo delovanje, z vašim soglasjem pa tudi analitične in oglaševalske piškotke. Z izborom opcije »Strinjam se« se bodo na vašo napravo namestili vsi piškotki. Če tega ne želite, to lahko spremenite s klikom na »Prilagodite nastavitve«. Več informacij najdete v politiki piškotkov.