Pivovarna Laško Union
Menu
Pivovarna Laško Union v 2021 z rekordno količinsko prodajo pijač

Pivovarna Laško Union v 2021 z rekordno količinsko prodajo pijač

Pivovarna Laško Union (PLU), ki je del skupine HEINEKEN, je izdala letno poročilo za 2021. V minulem letu je družba uspešno blažila stroškovne pritiske povišanih cen surovin, materialov in storitev ter neugoden vpliv zaprtja gostinske dejavnosti zaradi epidemije COVID-19. Z doseženo rekordno količinsko prodaj pijač v podjetju nadaljujemo pot vodilnega pivovarja v Sloveniji in znotraj skupine HEINEKEN ohranjamo mesto zaupanja vrednega središča za proizvodnjo vrhunskih blagovnih znamk v regiji.

Pivovarna Laško Union je v letu 2021 dosegla rekordno visoko količinsko prodajo, ki je znašala 2,7 milijona hektolitrov pijač (+14,8 % glede na 2020). Z njo je dosegla 165,6 milijona EUR čistih prihodkov od prodaje, kar je 13,7 % več kot v predhodnem letu. Rast na domačem trgu je znašala 8,9 %, na tujih trgih pa kar 24,1 %. Družba je zabeležila dobiček iz poslovanja (EBIT) v višini 24,4 milijona EUR (+9,2 % glede na 2020), čisti poslovni izid pa je znašal 18,9 milijona EUR (+13,8 % glede na leto 2020).

Zooullis Mina, glavni direktor v Pivovarni Laško Union, izpostavlja: »Časi so zahtevni tako za globalno kot tudi regionalno in lokalno gospodarstvo. Kljub izzivom smo kot kolektiv dosegli zastavljene cilje. Naše ključne usmeritve so poenostaviti naše prihodnje poslovanje, se prilagoditi zunanji dinamiki ter iz krize, povezane s COVID-19 in vojno v Ukrajini, priti še močnejši. S poslovno strategijo EverGreen 2025 želimo zagotoviti vrhunsko in uravnoteženo rast za trajnostno dolgoročno ustvarjanje vrednosti.«

Razvoj na krilih produktnih inovacij in sodobnih tehnologij

Pomemben element rasti PLU je bogat portfelj izdelkov po meri potrošnikov. V družbi se zavedamo, da potrošniki iščejo bolj zdrave, naravne in okusne osvežilne pijače z manj sladkorja in brez alkohola, ki so korak v smeri odgovornega pitja. Medtem ko lager pivo ostaja temelj ponudbe, v PLU iščemo nove priložnosti skozi premiumizacijo portfelja, uvajanje inovacij in širitev ponudbe v kategoriji brezalkoholnih piv in piv z nižjo vsebnostjo alkohola. Za primer, v letu 2021 smo v podjetju nadaljevali s širitvijo portfelja izdelkov lager 0.0 (Heineken 0.0, Laško 0.0) in razvili prvi funkcionalni radler v Sloveniji in regiji Union radler Isotonik 0.0 %.

V Pivovarni Laško Union si prizadevamo postati »Najbolje povezani pivovar«, zato želimo digitalizirati interakcije v celotni vrednostni verigi. Poleg razvoja novih izdelkov v podjetju intenzivno investiramo v digitalno povezanost prodajne ekipe in opreme z namenom izboljšanja izkušenj kupcev in potrošnikov. V letu 2021 smo v podjetju pospešili razvoj različnih digitalnih orodij za podporo svojih kupcev in komunikacijo s potrošniki. Izziv pomanjkanja izkušenega kadra v gostinstvu smo naslovili z razvojem aplikacije PIRCheck, ki je na eni strani namenjena izobraževanju, spodbujanju in nagrajevanju strežnega osebja, na drugi strani pa pridobivanju vpogledov, razumevanju potreb in grajenju odnosov.

Pomemben korak v minulem letu je bila tudi digitalizacija administrativnih procesov in prenova področja poslovnega poročanja. PLU je bila ena izmed prvih družb v skupini HEINEKEN, ki je modernizirala analitiko s prehodom v oblak. S tem smo v podjetju izboljšali sprejemanje poslovnih odločitev na podlagi podatkov in analiz poslovanja ter bolj poglobljenega razumevanja notranjega in zunanjega okolja.

»Podjetje bomo še naprej razvijali z obvladovanjem avtomatizacije in vlaganji v digitalizacijo ter s tem učinkovito zmanjševali kompleksnost našega dela. S tem bomo dobili priložnost, da povečamo investicije v naše zaposlene skozi razvoj novih veščin, kompetenc in vedenj. Da ostajamo trajnostni in odgovorni do naših ljudi, okolja in poslovanja,« pojasnjuje Mina.

Gonilo rasti podjetja sta trajnost in odgovornost

Pomemben vidik poslovanja PLU je trajnostno in odgovorno delovanje. Aktivnosti podjetja usmerja prenovljena trajnostna strategija Varimo boljši svet s cilji do leta 2030, ki je temeljni del poslovne strategije EverGreen. V lanskem letu smo nanizali številne dosežke na področju ohranjanja okolja, družbene trajnosti in odgovornega pitja in tako doprinesli k izboljšanju kakovosti življenja v širši družbi in v lokalnih skupnostih, v katerih naše podjetje deluje. Dosežki so predstavljeni v trajnostnem poročilu 2021.

V podjetju smo dosegli pomemben napredek na področju varovanja okolja z aktivnostmi za zaščito virov pitne vode, aktivnim zmanjševanjem emisij CO2 in usmerjanjem v čim bolj trajnostno oskrbo. Za vsak hektoliter proizvedene pijače smo lani porabili manj vode kot v letu poprej, izboljšali smo tudi učinkovitost rabe električne energije. Med dosežki izstopa zmanjšanje količine odpadne hladilne opreme za okoli 30 ton kot posledica inovativnih servisnih rešitev ponovne uporabe.

Na področju družbene trajnosti je podjetje kot odgovoren delodajalec izvajalo ukrepe za zagotavljanje zdravja in varnosti zaposlenih. Ob zaključku leta 2021 je podjetje zaposlovalo 528 ljudi. V duhu spremenjenih delovnih razmer zaradi COVIDa-19 smo za zaposlene organizirali spletne delavnice za boljše psihično in fizično počutje ter na delovnem mestu vpeljali redne aktivne odmore. Povprečno število dni brez nesreče v pivovarnah v Ljubljani in Laškem je preseglo številko 884.

Na področju spodbujanja odgovornega pitja potrošnikom omogočamo izbiro s ponudbo izdelkov z manjšo vsebnostjo alkohola in brez alkohola. Prav tako s svojimi blagovnimi znamkami izvajamo številne ozaveščevalne kampanje o odgovornem pitju, sklepamo partnerstva za ozaveščanje o škodljivih posledicah uživanja alkohola ter jasno in transparentno označujemo izdelke, da zagotovimo potrošnikom več informacij o izdelkih.

O prihodnjih koraki Mina pove: »V podjetju nosimo odgovornost, da tudi v prihodnje negujemo našo bogato pivovarsko dediščino. Naš uspeh je odvisen od dolgoročne vizije in sposobnosti odzivanja na trenutne situacije, pri čemer ostajamo zvesti našim korporativnim vrednotam in 200-letni tradiciji. S skrbnostjo za naše ljudi, skupnosti in okolje bomo še naprej razvijali vznemirljive inovacije, skrbeli za najboljšo uporabniško izkušnjo in ustvarjali dodano vrednost za naše partnerje.«

 

Letno poročilo Pivovarne Laško Union za 2021 

Infografika s povzetkom poslovanja Pivovarne Laško Union v 2021

 

Ostale novice

Alenka Rozman

Vodja komuniciranja

+386 (0)31 545 555

Pivovarna Laško Union

Ste polnoletni?

Vsebina strani je dostopna le starejšim od 18 let.

To spletno mesto vedno uporablja piškotke, ki so nujni za njegovo delovanje, z vašim soglasjem pa tudi analitične in oglaševalske piškotke. Z izborom opcije »Strinjam se« se bodo na vašo napravo namestili vsi piškotki. Če tega ne želite, to lahko spremenite s klikom na »Prilagodite nastavitve«. Več informacij najdete v politiki piškotkov.