Pivovarna Laško Union
Menu

Pivovarna Laško Union je predstavila svoje dobre prakse na Circular Change konferenci

V Mariboru se je 16. in 17. maja odvila 4. Circular Change konferenca z osrednjo temo krožno gospodarstvo. Med več kot 400 udeleženci iz 20 držav smo bili tudi predstavniki Pivovarne Laško Union. Na dogodku smo namreč podjetja delila svoje izzive, rešitve in prakse, ki prispevajo h krožni preobrazbi in uresničevanju ciljev trajnostnega razvoja Združenih narodov. Prvi dan konference sta bila del programa tudi Zooullis Mina, glavni direktor, in Tanja Subotić Levanič, direktorica korporativnih odnosov Pivovarne Laško Union. Predstavila sta, kako v Pivovarni Laško Union prepletamo poslovno in trajnostno strategijo za krepitev konkurenčnosti na trgu.

Zooullis Mina, glavni direktor, je v svojem nastopu pojasnil, kako smo v Pivovarni Laško Union, ki je del Heinekena, svoje trajnostne ambicije zastavili na osnovi ciljev trajnostnega razvoja Združenih narodov in kako konkretno se njihovo uresničevanje kaže v praksi. Izmed 17 ciljev trajnostnega razvoja Združenih narodov (UN SDGs) smo v Pivovarni Laško Union v okviru naše trajnostne strategije »Varimo boljši svet« izbrali šest fokusnih področij, znotraj katerih izvajamo številne aktivnosti. Trajnostna strategija je tesno prepletena s poslovno strategijo podjetja, posamezni trajnostni vidiki pa se odražajo skozi celotno verigo vrednosti naše dejavnosti. Glavni direktor je ob tem izpostavil: »V Pivovarni Laško Union verjamemo, da je skrb za planet skupna vsem deležnikom, vključno s podjetji, odločevalci in potrošniki. Mi smo začeli pri sebi, s samoregulacijo in z vprašanjem: »Kako lahko sami prispevamo k ekonomskemu razvoju, družbeni blaginji in ohranitvi planeta?«. Naš pristop k trajnostnemu upravljanju poslovanja je natančno strukturiran, tako na ravni družbe Heineken kot hčerinskih družb, tudi Pivovarne Laško Union. Svoje trajnostne ambicije in prizadevanja spremljamo skozi jasne in visoko zastavljene cilje, ključna merila uspešnosti in redno merjenje dosežkov na vseh šestih fokusnih področjih«.

Tanja Subotić Levanič, direktorica korporativnih odnosov, pa je z udeleženci svojega panela razmišljala o izzivih in rešitvah, povezanih z učinkovito rabo virov in embalažo. Predstavila je trajnostni pristop Pivovarne Laško Union, kjer v proizvodnem procesu podjetje teži k minimiziranju odpadkov, tudi na področju embalaže. Ključno merilo pri izboru embalaže je zagotavljanje najboljše kakovosti proizvodov, ki jih polni PLU. Večina izdelkov se sicer prodaja v (vračljivi) stekleni embalaži, aluminijastih pločevinkah in vračljivih sodčkih. Plastika predstavlja manj kot petino celotne embalaže prodajnega programa PLU, delež le te pa se še zmanjšuje. V zadnjih letih razvoja je podjetje doseglo pomemben napredek pri optimizaciji in izbiri embalažnih materialov, pri čemer je ključna usmeritev, da so sestavljeni iz reciklabilnih surovin. Tanja Subotić Levanič je v razpravi izpostavila: »V Pivovarni Laško Union izzive embalaže rešujemo znotraj trajnostne strategije v okviru fokusnega področja »Zmanjšanje emisij CO2«. Podpiramo nedavno sprejeto direktivo EU o plastičnih izdelkih za enkratno uporabo in usmeritev, da je zmanjševanje odpadkov skupno prizadevanje odločevalcev, proizvajalcev in potrošnikov. Naša konkretna lastna prizadevanja za zmanjševanje odpadkov so: povečanje deleža reciklata v PET embalaži (trenutno do 20 %), zmanjševanje uporabe plastike za sekundarno embalažo (ovojne folije), zmanjševanje teže plastenk (doslej za 30 %) in aluminijaste embalaže ter uporaba alternativne embalaže, ki ima večjo recilabilnost (npr. tetrapak).«

Pivovarna Laško Union je ponosni partner dogodka, ki predstavlja evropsko stičišče strokovnjakov in voditeljev krožnega gospodarstva. S svojim delovanjem na področju trajnostnega razvoja in podporo tovrstnim dogodkom tudi Pivovarna Laško Union prispeva k utrditvi vloge Slovenije v skupini držav, ki so prepoznane kot nosilke krožne tranzicije v Evropi.

Več o dogodku: https://circularchange-conference.com/programme/

Varimo boljši svet poročilo

Alenka Rozman

Vodja komuniciranja

+386 (0)31 545 555

Pivovarna Laško Union

Ste polnoletni?

Vsebina strani je dostopna le starejšim od 18 let.

To spletno mesto vedno uporablja piškotke, ki so nujni za njegovo delovanje, z vašim soglasjem pa tudi analitične in oglaševalske piškotke. Z izborom opcije »Strinjam se« se bodo na vašo napravo namestili vsi piškotki. Če tega ne želite, to lahko spremenite s klikom na »Prilagodite nastavitve«. Več informacij najdete v politiki piškotkov.