Pivovarna Laško Union
Menu

Pivovarna Laško Union skupaj s partnerji podpisala Zavezo za odgovorno pitje

Zavzemamo se za odgovorno pitje so na današnjem srečanju v Laškem poudarili predstavniki AMZS, Olimpijskega komiteja Slovenije, Gasilske zveze Slovenije, Planinske zveze Slovenije in Pivovarne Laško Union. Podpisali so Zavezo, s katero se zavezujejo za aktivno ozaveščanje javnosti o odgovornem pitju in zmernosti, ko gre za konzumacijo alkohola.

Varnost in zdravje postavljamo na prvo mesto, so se strinjali današnji podpisniki Zaveze za odgovorno pitje, ob kateri so predstavili tudi družbeno odgovorno partnersko iniciativo Varno je legendarno. Njen namen je še toliko bolj pomemben ravno v času, ko po vsej Sloveniji potekajo številni poletni festivali, zabave in druženja, tudi največji glasbeni festival Pivo in cvetje v Laškem.

»Kot družbeno odgovorno podjetje smo v Pivovarni Laško Union prvi zagovornik odgovornega pitja. Zagovorništvo odgovornega pitja je eden od šestih ključnih stebrov našega trajnostnega razvoja. S tem smo se zavezali, da bomo skozi naše zaupanja vredne blagovne znamke potrošnike ozaveščali o odgovornem pitju in zmernosti. Zavedamo se, da brez trajnostnega poslovanja ni mogoče rasti. Uspešno poslovno rast pa lahko dosegamo s trajnostnimi rešitvami, med njimi tudi z inovacijami, kakršni so izdelki Izbira 0,0 %«, je povedala Tanja Subotić Levanič, direktorica korporativnih odnosov v Pivovarni Laško Union.

»Odgovorno pitje alkohola je odgovorno življenje«, je poudaril Manuel Pungertnik, vodja šole vožnje ter inštruktor varne vožnje pri AMZS. Po njegovem mnenju bi bilo iluzorno pričakovati, da bomo v Sloveniji, ki se tudi kot turistična destinacija promovira z vini in pivi, izkoreninili pitje alkohola. A dodaja, da imamo ogromno manevrskega prostora, da z odgovornim ravnanjem preprečimo ali vsaj ublažimo negativne posledice, ki jih ima alkohol v naši družbi. V prometu to konkretno pomeni, da se, še preden začnemo piti, odločimo, da po zaužitju alkohola ne bomo sedli za volan, in da vemo, kako bomo prišli domov.

»V Olimpijskem komiteju Slovenije veliko damo na zgled. In kdo so največji zgled, če ne ravno športnice in športniki,« je izpostavil Matic Švab, namestnik generalnega sekretarja za področji financ in marketinga OKS. »Skozi mnoge aktivnosti, ki jih izvajamo v podporo in pomoč športnikom, bom v prihodnje naslovili tudi tematiko odgovornega odnosa do pitja alkohola.«

Matej Planko, generalni sekretar Planinske zveze Slovenije je dodal, da varnost in prekomerno uživanje alkohola nikakor ne gresta skupaj ne v gorah ne v dolini, ne na cesti. S pristopom k Zavezi za odgovorno pitje podpirajo iniciativo in tako prispevajo k izboljšanju stanja na tem področju.

Predsednik Gasilske zveze Slovenije Janko Cerkvenik je dodal, da so gasilci pogosto prisotni pri reševanju v prometnih nesrečah, zato vidijo konkretne posledice, ki jih povzroči alkohol. Svoje člane aktivno ozaveščajo o odgovornem pitju. »Podpis zaveze je dobra popotnica našim skupnim prizadevanjem, da spremenimo kulturo pitja in odnos do alkohola v družbi,« je zaključil Cerkvenik.

Izbira za ljubitelje piva in mlade

Da se odnos do alkohola spreminja tudi v Sloveniji, je pokazala spletna raziskava »Kaj pomeni biti v svojih dvajsetih« med mladimi, ki je bila izvedena na pobudo Pivovarne Laško Union. V njej je sodelovalo več kot štiri tisoč dvajsetletnikov iz vse Slovenije. Gre za generacijo, ki je odrasla s spletom in se zaveda, da je njihovo vedenje nenehno dokumentirano, zato pazijo kakšne sledi puščajo za seboj. Skrbijo za svoje zdravje in vse bolj posegajo po brezalkoholnih pijačah, predvsem, ko se usedejo za volan.

Okrog 20 % mladih alkohola ne pije zato, ker raje posegajo po bolj zdravih pijačah ali ker ne marajo okusa ali učinka, ki ga ima alkohol nanje. Veliko mladih raje kot po alkoholu posega po brezalkoholnih pijačah, kot je brezalkoholno pivo ali radler 0.0. Za to pijačo se odločijo vedno, ko vozijo, pogosto pa tudi na zabavah in ob druženju s prijatelji. Pri izbiri pijače so pozorni na kakovost izdelka, vsebnost sladkorja in naravne sestavine.

Zahvaljujoč inovativni tehnologiji imajo potrošniki danes možnost kakovostne izbire njihovega najljubšega piva v nizko - ali celo brezalkoholni izvedbi 0,0 %. Povpraševanje po teh izdelkih raste. Pivovarna Laško Union je ena izmed izbranih Heinekenovih lokacij v Evropi, kjer to tehnologijo že uporabljajo.

pogodba

Alenka Rozman

Vodja komuniciranja

+386 (0)31 545 555

Pivovarna Laško Union

Ste polnoletni?

Vsebina strani je dostopna le starejšim od 18 let.

To spletno mesto vedno uporablja piškotke, ki so nujni za njegovo delovanje, z vašim soglasjem pa tudi analitične in oglaševalske piškotke. Z izborom opcije »Strinjam se« se bodo na vašo napravo namestili vsi piškotki. Če tega ne želite, to lahko spremenite s klikom na »Prilagodite nastavitve«. Več informacij najdete v politiki piškotkov.